ArkitekturNet - Forsiden


MISSION VISION
LEDER oktober 01

Bo01 - Framtidsstaden; Boase - fremtidens boliger. Navnene på sommerens to udstillings-begivenheder siger det: Vi vil have visioner - bud på fremtiden, der kan indfri vores ønsker om nye måder bo på, nye måder at omgås på. Og vi vil have visioner, der kan skabe bæredygtige byer og boliger - på landet, ved vandet og oppe i træerne. Det sidste har vi fået i vinderprojektet i Boase-konkurrencen, som i foråret blev udskrevet blandt arkitekt- og designstuderende. Projektet skal nu realiseres, og det bliver interessant at se, om det er muligt at holde fast i visionerne, når de skal blive til virkelighed. Det reflekterer Mikala Læssøe Kirsebom over i sin anmeldelse af de udstillede konkurrenceprojekter, "BOASE - en udstilling om FREMTIDENS bolig?".

At det kan være svært at være visionær til markedspris, gør Anette Jæger også opmærksom på i sin anmeldelse af Bo01, "Fællesskab og individualisme". Hun finder, at boligerne i bydelen snarere opfylder behovene i vores individualistiske nutid, end de lever op til vores drømme om et fremtidigt, frugtbart fællesskab. David Sim problematiserer også i sin anmeldelse, "Changed Perceptions", boligernes indretning og efterlyser den praktiske anvendelighed i de mange spektakulære trapperum, i rummene med glasvægge og i de to-værelses lejligheder på 180 kvm.

Selv om Bo01-udstillingen nu er slut, ligger bydelen tilbage "underligt skön", som Maria Alfredsson Engberg skriver i sin anmeldelse af "Mellan mässa og vardag", og byen skal nu bevise sin bæredygtighed. I bogen, "Bo01 Staden - Byggnarderna - Planen - Processen - Hålbarheten", som Vibeke Grupe Larsen anmelder i sin artikel "Er det dén bomesse, det handler om?", fremgår det, at byen og bygningerne er bæredygtige i økologisk og teknisk forstand. Men om byen også er bæredygtig i menneskelig og social forstand, stiller Henning Thomsen sig tvivlende over for i sin anmeldelse, "Bypolitikken og arkitekturen - tanker efter Bo01". Facaderne er forskellige, og de landskabelige rum er forskellige, men de har det fælles træk, at de er for "pæne". Og kan det faktum, sammenholdt med de høje priser, tiltrække den menneskelige forskellighed, der er forudsætningen for "den gode by"?

Men som Anette Jæger slutter sin anmeldelse, så kan kun fremtiden svare på den slags spørgsmål. Og hvem ved, måske vil fremtidens menneske befinde sig bedst bag gennemsigtige vægge, på reposen mellem to etager, i vejkrydset mellem øst og vest - der hvor mennesket bliver set og ikke overset, der hvor tingene sker, og der hvor mennesker mødes på den uformelle måde. Og som Maria Alfredsson Engberg skriver, så rummer den generøse landskabsbearbejdning så mange kvaliteter, at det i fremtiden vil blive besøgt og taget i brug af mennesker fra hele Malmø. Man må følgelig spørge, om en bydel, der er anlagt, så også gæster føler sig velkomne og tilpas, ikke kan blive en velfungerende bydel?.  

Den sidste anmeldelse i dette nummer af ArkitekturNet har Nicolai Steinø skrevet. "2. reviderede.." er ikke en anmeldelse af visioner for byer eller boliger, men derimod en anmeldelse af den genudgivne Arkitektur Guide København, som i sagens natur er et retrospektivt værk. Bogen giver anledning til et gensyn med indtil flere bydele og bygninger, der i dag er højt værdsatte, men var udskældte da de blev opført. Det fortæller, at Mission Vision også kan udføres usynligt for sin samtid. 


Med venlig hilsen

Susanne Pouline SvendsenLEDER
UDSTILLING
UDDANNELSE
KVALITET
MILJØ
LANDSKAB
FORSKNING
ANMELDELSER
LINKS
NYHEDSBREV
KOLOFON

OPDATERET D.07-04-2003Kommentarer og debatindlæg kan sendes til redaktionen@ArkitekturNet.dk
Gengivelse tilladt ved kreditering.

TOP

OPDATERET D.07-04-2003