ArkitekturNet - Forsiden

HASTIGHED

  "PAUL VIRILIO - ET KORT PORTRÆT"   "LOVGIVNING OG ARKITEKTONISK KVALITET"  
  "KLOGSKAB OG ACCELERATION"   "INTELLIGENT SOM EN DØR"  
  "EN REFLEKTERET AVANTGARDIST"   "ARKITEKTUR PÅ JYSK"  
  "OM ACCELERATION, PROPORTIONER 
OG VIRTUELLE BYER"
   

Paul Virilio - et kort portræt
af Hans Bandmann, august 02

Paul Virilio betragter sig selv som et barn af krigen. Krig som motor for teknologi, samfund, arkitektur og rum indtager en central position både i hans tænkning og arkitektoniske praksis. Flere af hans bøger er oversat i Danmark og Skandinavien.


Paul Virilio blev født i Paris i 1932. Hans far var kommunist fra Italien og hans mor katolik fra Bretagne. Han kalder sig selv for en war-baby og var kun en dreng da de allieredes bomber faldt over byen Nantes, hvor familien havde søgt tilflugt. Han oplevede hvordan byen blev ødelagt, og byens sårbarhed blev ikke blot hans grundlæggende bekymring, men også en grundlæggende inspiration.


Efter befrielsen kom Virilio ind på kunsthåndværkerskolen l'Ecole des Métiers d'Art i Paris for at blive glaskunstner og i efterkrigsårene udsmykkede han bl.a. kirkevinduer sammen med kunstnere som Georges Braque og Henri Matisse. Samtidig fulgte han kurser i filosofi på Sorbonne og blev efterhånden optaget af formens og arkitekturens psykologi. På Arkitektskolen i Paris uddannede han sig til arkitekt og byplanlægger, underviste selv fra 1969 og var akademiets rektor 1972-1975. På baggrund af ti års studier af Europas militære rum, krigsarkitektur og forsvarets sociologi udgav han i 1975 sin første bog om Bunker archéologie, der også var temaet for hans første udstilling samme år på Musée de Arts décoratifs i Paris. 

Af Virilios egen arkitektur, der er præget af bunkerens æstetik, kan bl.a. nævnes en tilbygning i 1966 til Sainte-Bernadette kirken i Nevers og Thomson-Houstons rumfartsforskningscenter i Velizy-Villacoublay fra 1969. Han har senere bl.a. arbejdet sammen med arkitekterne Rem Koolhaas, Arata Isozaki og Tadao Ando og var i foråret 1990 med til at planlægge den franske pavillon til verdensudstillingen i Sevilla. 

"Der findes kun liv i udkanterne," hævdede forfatteren Honoré de Balzac og Virilio gjorde denne sætning til sin. Han var fra 1950´erne tæt knyttet til arbejderpræsten Abbé Pierres humanitære bevægelse, ligesom han siden hen har taget initiativ til og deltaget i sociale hjælpeprogrammer for bolig- og hjemløse i Paris.

Siden 1974 har Virilio redigeret bogserien L' espace critique hos forlaget Galilée. Han har ligeledes redigeret flere franske arkitektur- og kulturtidsskrifter, bidraget med artikler til utallige aviser i Frankrig og udlandet, haft flere rådgivende funktioner i forskellige europæiske udvalg vedrørende byudvikling og har indtil nu skrevet ca. 30 kritiske bøger om den teknologiske revolution. Mange af bøgerne er oversat til alverdens sprog og Paul Virilio er fast pensum på universiteter og militære uddannelsesinstitutioner.

Til november åbner Paul Virilios seneste udstilling om 'teknologiske ulykker' på Fondation Cartier i Paris. Udstillingen kan ses fra 26. november 2002 til 16. marts 2003. 

Den 21. september taler Niels Brügger om Paul Virilio og hastighed i programmet Synsfelt i radioens P1.


Bøger af Paul Virilio på skandinavisk
Synsmaskinen, (Politisk Revy, København 1989)
(original; La Machine de vision, 1988)

Försvinnandets estitik, (Korpen, Göteborg 1996)
(original; Esthétique de la disparition, 1980)

Cyberworld - det værstes politik, (INTROITE! publishers, København 1998)
(original; Cybermonde, la politique du pire, 1996)

Hastighed og politik, (INTROITE! publishers, 2001)
(original; Vitesse et politique, 1977)


Bøger om Virilio på dansk
Paul Virilio - krigen, byen og det politiske (Politisk Revy, 1994)
Redigeret af Niels Brügger og Henrik Nørgaard Petersen

Virilio - Essays om Dromologi (INTROITE! publishers, 2001)
Af Niels Brügger


Portræt af Paul Virilio copyright INTROITE! publishers, 2002

LEDER
UDSTILLING
UDDANNELSE
KVALITET
MILJØ
LANDSKAB
FORSKNING
ANMELDELSER
LINKS
NYHEDSBREV
KOLOFON

OPDATERET D.07-04-2003Kommentarer og debatindlæg kan sendes til redaktionen@ArkitekturNet.dk
Gengivelse tilladt ved kreditering.

TOP

OPDATERET D.07-04-2003