ArkitekturNet - ForsidenFORSTÅ OS, HVEM DER KAN
af Jan Knudsen, marts 01

Hvis arkitekter blev bedre formuleret ville de kunne gøre konkrete arkitekturprojekter mere forståelige, og standen ville kunne blive mere synlig i samfundsdebatten. 


Space, Real Virtualities Arkitekter har et problem. Vi kan nemlig ikke formidle, så andre forstår os. Dette har jeg ofte hørt ikke kun fra såkaldt almindelige mennesker, men også fra fagfolk inden for byggebranchen. Og helt løgn er det vel ikke.
Arkitekten har sit eget billedsprog - skitseringen og selve tegneprocessen er arkitektens sprog - ordene står i vejen, hører man. Men hvorfor ikke bruge sproget noget mere? Mange fejl kan undgås i konkurrenceprojekter, hvis der flyttes lidt skitseringstid over på at formulere konkurrencens betingelser skriftligt - inden man går i gang med den bløde blyant. Projektet bliver forståeligt for alle inklusive én selv, hvis tekst, skitsering, modelbygning og præsentation følges ad. På denne måde "tvinges" man til at formulere, hvad man egentlig skitserer. 
Når plancherne tekstes til sidst, få timer før aflevering, bliver resultatet også derefter. Ofte går sproget i stykker, fordi det er syltet ind i snørklede og uforståelige vendinger. Det betyder, at lægmand, der jo ikke er trænet i at aflæse tegninger, ikke har optimale betingelser for at bedømme projektet.

Konfliktsky?
At det er vanskeligt at formidle et kompliceret emne, på helt almindeligt dansk er velkendt. Set i det historiske bakspejl kan vi stadig lære af Steen Eiler Rasmussen. Han mestrede at skrive om arkitektur, så selv en interesseret 14-årig kan forstå det.

I stedet for at vende blikket indad og kun koncentrere os om æstetik og designmæssige finurligheder bør vi blive bedre til at formidle. Det handler ikke kun om at bruge et sprog, der kan forstås af andre. Det handler også om, at standen skal gøre sig mere synlig i samfundet. Tage mere del i den politiske samfundsdebat og være "på biddet" - dér hvor tingene sker.
 
Før i tiden var arkitekterne mere progressive - i Poul Henningsens tid tog man gerne en verbal slåskamp for at gøre tingene bedre. Man kan derfor spørge, hvorfor vi nu er blevet så pæne, har berøringsangst og er konfliktsky? Hvor er de nye rebeller og samfundsrevsere, der kan og tør støve af, som PH gjorde det? Medierne er samfundets talerør, hvorfor bruger vi ikke dem noget mere til at synliggøre vores fortræffeligheder? Skal vi som arkitekter udvikle os, må vi bryde fagets blufærdighedstærskel, komme ud af frimurerlogen og lære at skrive så alle forstår os.
 

Illustration: Space 0 fra projektet Space, Real Virtualities, som kan ses om få uger på den belgiske tegnestue Lab-au´s website: http://www.lab-au.com/rv 
LEDER
UDSTILLING
UDDANNELSE
KVALITET
MILJØ
LANDSKAB
FORSKNING
ANMELDELSER
LINKS
NYHEDSBREV
KOLOFON

OPDATERET D.07-04-2003Kommentarer og debatindlæg kan sendes til redaktionen@ArkitekturNet.dk
Gengivelse tilladt ved kreditering.

TOP

OPDATERET D.07-04-2003